Vin cotto con le prugne
Тази рецепта, приготвена със сини сливи или смесен ушав, е идеалната добавка за Крем маскарпоне. Кремовете с маскарпоне са много, много обичани, но и доста маслени, затова леко киселият вкус на плодовете ги допълва чудесно.
300 гр. сушени сини сливи без костилки (или 500 гр. пресни)
или
смесен ушав
2-3 с.л. мед
чаша силно ароматно червено вино (17%)
канела на прах
1/3 ябълка (за сгъстяване)
Плодовете се слагат в малка тенджерка с по-дебело дъно, заливат се с виното и съвсем малко вода (да ги покрие едва-едва, не повече), канелата и меда. Ябълката се слага на съвсем малки кубчета - богата е на пектин и сгъстява. Захлюпва се.
Вари се продължително на тих огън докато се сгъсти и заприлича на рядко сладко.
Когато го сервирате с Крем маскарпоне, изцедете част от плодовете за украса, останалите сложете със сока на дъното на купичката, отгоре добавете крема, накрая украсете с изцедените плодове.
Сосът леко накисилява и се слива с плътния вкус на маскарпоне.
Nessun commento:
Posta un commento
Благодаря ви за коментарите.